Apr 17 2012

Kako se jede kokos

Kokos je biljka koja je proširena u predelima sa tropskom klimom.
Kokosova palma raste pored vode, a na njoj se rastu kokosovi plodovi, odnosno kokosovi orasi. Plodu kokosu treba godinu dana da sazri. Kokosovi orasi se beru ručno pomoću motke se režu i padaju na tlo.
Na jednoj palmi može da izraste čak i nekoliko stotina oraha. On je jajastog oblika i spolja ima ljusku koja je kao dlakava. Ta ljuska je smeđe, odnosno tamno braon boje i debela je i tvrda. Ispod nje se nalazi svetlo krem, skoro bela kora, ustvari to je meso kokosa koje se jede. To meso je lepljivo i mekano.

U sredini se nalazi kokosov sok, odnosno kokosovo mleko. Znači kokosov orah ima nekoliko slojeva.

Kokosov orah sarži minerale. To su kalijum, gvožđe, cink, folnu kiselinu, vlakna ali i vitamin B i C. Takođe je bogat i ugljenim hidratima, odnosno ima veliku energetsku vrednost.

Danas se u prodaji može naći pored kokosovog mleka, kokosovo ulje, kokosovo brašno i kokosove mrvice. Samo kokosovo ulje je bogato nezasićenim masnim kiselinama a kokosov orah je bogat zasićenim masnim kiselinama, a oni podižu nivo holesterola u krvi, zato budite oprezni. Iz ovog razloga nemojte ga jesti u preteranim količinama.

Kako se jede kokos?

Ono što vam se može desiti je da naiđete na problem kako da otvorite kokosov orah jer to može biti nezgodno. To ćete uraditi tako što ćete naći na 3 mala udubljenja na orahu sa gornje strane oraha. Tu treba da napravite rupe pomoću nekog oštrog predmeta kao što je šrafciger ili ekser, na primer. Onda ga okrenete naopačke i ostavite da iscuri kokosovo mleko.

Sledeće što treba da uradite je da stavite orah na dasku i onda ga precepite na pola uz pomoć satare ili male sekire, zavisi šta imate kod kuće. Moguće je da će se delići razleteti pa ga prethodno možete staviti u neku kesu. Tako ste uspešno razbili orah koji ima kao kamen tvrdu koru.

Sada isecite unutrašnji, beli deo i iseckajte ga. Možete ga tako jesti ili samleti i tako napraviti kokosovo brašno. Njega možete dodati nekim kolačima, kako se najčešće i koristi. Najpoznatiji kolači su kokos kolač i rafaelo kuglice. Dodajte se i u neke čokoladice i keks. Znači u tim slučajevima se služi narendan i osušen.

Kokosovo mleko se dodaje na jelu na samom kraju a prethodno se ostavi na provri i onda ga servirate.
Kokos se koristi i u proizvodnji emulzija, krema i sapuna.

Kokosov orah je ukusan pa se slobodno opredelite za njega, probajte ga pa ako vam se svidi nastavite da ga jedete, ne može vam naškoditi.Možda će vas zanimati i:

Šta je cimet?
Šta je cušpajz?
Šta je codex alimentarius?
Kako se prave lazanje?
Kako se prave prženice?
Kako se jede avokado
Kako se jede mango
Kako se jede nar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>